Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dişlerdeki ve dişlerin destek dokularındaki bazı problemlerin dental tedavileri için cerrahi yaklaşımlar gerekmektedir. Bu problemler çoğunlukla 20 yaş dişleri, çene kemiği içerisindeki kistik oluşumlar ve sürme anormalliğine sahip gömülü dişlerden oluşmaktadır.

Eksik dişlerin tedavisinde uyguladığımız implantların çene kemiği içerisine yerleştirilmesi de cerrahi tedavilerin önemli bir bölümünü oluşturur.

20 Yaş Dişlerinin Cerrahi Çekimi
20 yaş dişleri hem alt hem üst çenede diş arklarının en sonunda yer alan dişlerdir ve en son süren dişler oldukları için gömülü kalma ihtimali en yüksek olan diş grubudur.

Ağız içerisinde görünür hale gelseler dahi pozisyonlarının bozukluğu ve ulaşılması zor bir alanda oldukları için yetersiz fırçalamaya bağlı olarak kolaylıkla çürürler ve ağız kokusuna neden olurlar.

Kliniğimizde ortodontik tedavi gören hastalarımızda, tedavi sırasında veya tedavinin bitimine yakın 20 yaş dişlerinin çekilmesi uygulanan rutin prosedürdür. Ortodontik tedavi ile elde edilen estetik ve fonksiyonel kazanımları bozma riski yüksek olduğu için bu dişlerin çekilmesi ortodontik olarak da önemlidir.

20 yaş dişleri tam gömülü (tamamen dişeti ve çene kemiğinin altında, ağız içerisinde hiç görünmeyecek şekilde) kalabildikleri gibi sadece dişetinin altında yarı gömülü de kalabilirler. Bu durumda dişetinden çıktıkları bölgede gıda birikimlerine neden olarak o bölgede enfeksiyon, şişlik, kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi, kulak ve boyun ağrısı, ağız açıklığında sınırlılık, yutkunmada ağrı gibi belirtilerle rahatsızlığa yol açarlar. 20 yaş dişleri komşu büyük azı dişilerine baskı yaparak bu dişlerde çürük, kök defekti gibi problemlere de neden olabilirler.

Kliniğimizde 20 yaş dişlerinin çekimi, detaylı röntgen tetkikini takiben lokal anestezi altında çene cerrahı tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde bir çene cerrahı, 5 yıllık temel diş hekimliği eğitimine ilave olarak 4 yıl daha uzmanlık eğitimi almaktadır.

Kist Operasyonları

Çene kemikleri içerisinde tespit edilen kistlerin çeşidi genellikle odontojenik (diş kaynaklı) kistlerdir.
Bu patolojik oluşumlar ağrı veya şişlik gibi belirti gösterdikleri gibi hiç fark edilmeden büyük boyutlara ulaşıp burun boşluğu, sinüsler gibi komşu anatomik yapıları da işgal edebilirler.

Diş kaynaklı kistik oluşumlar erken teşhis edildiğinde lokal anestezi altında kolaylıkla tedavi edilebilir ancak dişlerin kökleri ile bağlantılı bu kistlerin tamamen temizlendiklerinden emin olunması gerekir. Çok büyük boyutlu olduğu tespit edilen kistlerin alınmasında genellikle genel anestezi uygulanır.

Cerrahi yaklaşımlar kistik yapıların ortadan kaldırılması için kaçınılmazdır ve cerrahi müdahaleyi takiben çene cerrahının belirlediği aralıklarla periyodik kontroller son derece önemlidir.

Gömülü Dişler

Dişler çeşitli nedenlerle ağız içerisinde olması gereken yerlere konumlanamayıp çene kemiği içerisinde gömülü kalabilirler.
En sık gömülü kalan dişler 20 yaş dişleri, üst köpek dişleri ve alt küçük azı dişleridir. Ortodontik olarak sürdürülemeyecek derecede gömülü kalmış köpek dişleri ve küçük azı dişleri cerrahi işlem uygulanarak çekilmektedir.

Kliniğimizde özellikle gömülü köpek dişleri uyguladığımız ortodontik tedavi ile diş arkında estetik ve fonksiyonel olarak olması gereken yerlere sürdürülmektedir.

Ortodontik mekanikler yardımıyla yapılan bu uygulama için gömülü dişin detaylı 3 boyutlu değerlendirmesinin yapılması son derece önemlidir.

× Whatsapp