Skip to content Skip to footer

Travmaya bağlı dental yaralanmalar okul öncesi dönemde ya da okul çağında sık karşımıza çıkmaktadır. Dişin kırıldığı durumlarda mümkünse kırık parça bulunup sütün içerisine konularak en kısa sürede çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Dişin yerinden çıktığı durumlarda ise yine diş mümkünse bulunup sütün içine konularak en kısa sürede çocuk diş hekimine başvurulmalıdır.

Süt dişleri çocuğun büyüme ve gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Sadece konuşma, çiğneme ve estetik açıdan değil aynı zamanda daimi dişlerin sürmesine de rehberlik etmektedir. Bazı harflerin çıkışı sırasında dil üst ön dişlerin arka tarafına temas etmektedir. Bu dişlerin eksikliğinde çocuğun bu harfleri çıkarması zorlaşmaktadır. Süt dişleri çürüyüp ağrı yaptığı zaman yemekleri çiğnemekte zorlanan çocuğun beslenmesi ve buna bağlı büyüme ve gelişmesi bozulabilmektedir. Süt dişleri aynı zamanda besinlerin sağlıklı bir şekilde öğütülmesini de sağlamaktadır. Süt dişi eksik olan ya da ağrıdan dolayı verimli bir çiğneme yapamayan çocuklarda sindirime bağlı sağlık problemleri de görülebilmektedir. Güldüğü zaman dişlerindeki siyahlıklardan ya da boşluklardan rahatsız olan çocuklar çirkin olduklarını düşünerek psikolojik olarak rahatsız olabilmektedirler. Süt dişleri daimi dişler sürmesine de rehberlik etmektedir. Süt dişlerinin tedavi edilmeyip erken kaybedildiği durumlarda daimi dişlerde çapraşıklık, daimi dişlerin çıkamaması, gömülü kalması, boş kalan bölgeye komşu dişlerin devrilmesi sonucu diş eti ile ilgili problemler ortaya çıkabilmektedir.

Diş taşlarının temizlenmemesi diş eti sağlığını bozmaktadır. Bu nedenle oluşmuş olan diş taşlarının mutlaka temizlenmesi ve diş etlerinin tekrar sağlıklı hale getirilmesi sağlanmalıdır. Doğru yapıldığında diş taşı temizliğinin herhangi bir zararı yoktur. Ultrasonik temizleyicilerle titreşim yaparak diş taşları uzaklaştırılmaktadır. Sonrasında mekanik fırça ile parlatma yapılarak yüzey lekeleri temizlenmektedir. Altı ayda bir mutlaka düzenli kontrol edilmeli oluşmuş diş taşları varsa uzaklaştırılmalı ve lekeler temizlenmelidir.

Dişler yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap ve çay) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilirler. Diş taşı temizliği ve parlatma işlemi ile yüzey lekeleri giderilebilse de diş renginde bir açılma sağlanamamaktadır. Diş renginin açılması beyazlatma işlemi ile yapılabilmektedir. İki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki diş hekiminizin muayenehanesinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching), diğeri ise evinizde kendinizin uygulayacağı yöntemdir (Home bleaching). Beyazlatma işlemi doğru hasta (ağız hijyeni iyi olan sağlıklı diş ve diş etlerine sahip) endikasyonu ile oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Kliniklerde hekim tarafından uygulanan beyazlatma işlemi daha kontrollü ve diş etleri açısından daha güvenli olduğu için daha çok tercih edilmektedir.

home1-image2-copyright-648ef985132c2
Meriç Dental Klinik

Sizleri Kliniğimize Bekliyoruz!

Sorularınız mı var ? Bizlerle iletişime geçebilir veya kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

0+
Mutlu Hastalarımız

Meriç Dental olarak ilk önceliğimiz her zaman hasta memnuniyetidir.

0
Oluşturulan Randevu

İlginiz için tüm hastalarımıza teşekkür ederiz.

× Whatsapp